De ce să alegem produs local?

Produsele locale sunt produse obținute din materii prime provenite sau colectate de pe local (județean), folosind metode (rețete) locale, majoritatea lor sunt produse la scară mică sau chiar folosind materiale locale și elemente culturale locale în ambalajul lor, reflectând astfel caracteristicile județului.

În ceea ce privește locația: este produs pe o rază de 50 de km, cu forță de muncă locală, produs care să satisfacă nevoile publicului larg.

Exemplul proiectelor de „produs local” lansate anterior și care funcționează bine arată că trebuie să promovăm nu numai un produs local specific, ci și principiul consumului conștient și patriotismul local. Iată câteva motive pentru a alege un produs local:

 

  • Cumpărând un produs local, contribuiți la dezvoltarea mediului rural și al zonei Dumneavoastră.

  • Profitul care pleacă în străinătate atunci când cumpărați la un magazin multinațional, în acest caz rămâne în județul Satu Mare, păstrând sau creând în același timp locuri de muncă.

  • Dacă vom cumpăra de la producători locali, producătorul va cheltui probabil aceste venituri pentru dezvoltarea locală, creând chiar noi locuri de muncă.

  • Legumele și fructele cultivate local sunt mai proaspete și mai gustoase. Deoarece produsele ajung la consumator într-un timp scurt, nu își pierd calitatea în timpul transportului sau depozitării. Gust mult mai intens (cel mai bun exemplu: roșiile)

  • Mâncarea locală conține mai puține reziduuri chimice. Pentru a tolera transportul lung, fructele necoapte sunt tratate cu substanțe chimice, aceste metode nu sunt necesare în cazul unui produs local 

  • Încredere: producătorii locali sunt în contact direct cu clienții lor, nu își riscă reputația și se străduiesc mai mult pentru a satisface dorințele cumpărătorilor locali.