Pălinca este o carte de vizită a meleagurilor sătmărene și unul dintre cei mai buni ambasadori ai regiunii, care au trecut granițele țării noastre. Dincolo de faptul că e nelipsită de pe mesele sătmărenilor, fabricarea pălincii s-a transmis de-a lungul timpului din generație în generație, din tată în fiu, fiind mereu o provocare pentru a pune în evidență aromele fructate ale celor mai buni pomi fructiferi și a viței de vie.
Sătmăreanul Butka Sándor, de profesie antreprenor este originar din Orașu Nou, o comună cu resurse naturale importante ce au fost valorificate de-a lungul timpului de oameni harnici, preocupați de pomicultură și creșterea viței de vie.
Chiar el spune că realizarea pălincii și cultivarea viței de vie a început din pasiune, de dragul amintirilor pe care le are în comuna natală și a locurilor de aici unde și-a găsit liniștea, departe de agitația orașului Satu Mare.
Relieful predominant deluros și muntos de altitudine mică i-au permis să cultive vița de vie, iar ulterior a început să dezvolte tot mai mult pământul primit moștenire de la părinți.
,,Am început cu anul 1993 cultivarea viței de vie în localitatea Orașu Nou Vii, pe un teren moștenit de la părinți. Pe parcursul anilor am dezvoltat cu răbdare moștenirea primită de la părinți, am plantat noi butași de vie, în mare parte din soiul Bakator. Am obținut ulterior primele producții de pălincă de prune, de mare calitate. Secretul meu este că eu nu folosesc fructe stricate.”, povestește producătorul Butka Sándor.
De-a lungul timpului a fost premiat cu 30 de medalii de au la concursurile locale, județene și regionale pentru vinul și pălinca obținută cu foarte multă muncă, remarcându-se printre puținii producători sătmăreni de pălincă care oferă sătmărenilor țuică din gutui, țelină, dovleac, pere, afine, mere, mure, vișine, piersici sau nuci verzi.
Producătorul îi așteaptă pe pasionați la degustare. Pentru detalii sau comenzi, vă rugăm să îl contactați la numărul 0744627834 sau la adresa de e-mail: [email protected]